ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ VILLA AMALIAS

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ VILLA AMALIAS

ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ

Την περασμένη Κυριακή 18 Μαΐου και γύρω στις 7:30 το πρωί ξέσπασε φωτιά σΚατάληψη Villa Amalias στην Αθήνα προκαλώντας υλικές ζημιές μέχρι να κατασβηστεί. Την επόμενη μέρα, περίπου στη 1:00 το μεσημέρι, η κατάληψη δέχεται επίθεση με εύφλεκτα υλικά από παρακρατική ομάδα εφόδου προκαλώντας μια δεύτερη φωτιά. Εκατοντάδες σύντροφοι/ισσες συγκεντρώθηκαν άμεσα στο κτίριο και οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών έχουν ήδη ξεκινήσει. Την Τρίτη 20/5 το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται δυναμική πορεία αλληλεγγύης, στην οποία συμμετέχουν 700-800 σύντροφοι.

Η Villa Amalias είναι ένας ανοιχτός κοινωνικοπολιτικός χώρος που λειτουργεί αντιθεσμικά, συλλογικά και αυτοοργανωμένα εδώ και 18 χρόνια. Ένα ζωντανό εγχείρημα το οποίο αντιτίθεται στο – διάχυτο γύρω μας – πολιτισμό του κέρδους, της εξουσίας και της ιδιοκτησίας. Μια εστία αντίστασης στην καρδιά της αθηναϊκής μητρόπολης. Και γι’ αυτό ενοχλεί τους κρατούντες και τους κολαούζους τους. Όπως ενοχλούν όλα τα στέκια και οι καταλήψεις που λειτουργούν συλλογικά, αδιαμεσολάβητα και αντιεμπορευματικά, φτύνοντας έμπρακτα και «κατάμουτρα» την κυρίαρχη λογική της εξατομίκευσης, της ιδιώτευσης και του ωχαδερφισμού. Όπως ενοχλεί που ο λόγος και η δράση μας δεν περιορίζονται εντός των κτηρίων στεκιών και καταλήψεων, αλλά διαχέονται ποικιλοτρόπως μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Οι δύο προαναφερόμενοι εμπρησμοί της Villa Amalias έρχονται να προσθέσουν ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των κρατικών, παρακρατικών και φασιστικών επιθέσεων σε ανοιχτούς κοινωνικοπολιτικούς χώρους, καταλήψεις, στέκια, επιτροπές κατοίκων και γραφεία πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Επιθέσεις των οποίων η συχνότητα έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο εξάμηνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόπειρα εμπρησμού στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Θερσίτη», την επίθεση στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Περιστερίου, την επίθεση με βόμβα μολότοφ στον πολιτικό-πολιτιστικό χώρο «Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου 94», τον εμπρησμό στο στέκι της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια», τον εμπρησμό στα γραφεία της δημοτικής κίνησης «Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου», την επίθεση στον εξωραϊστικό σύλλογο ο «Ιλισός», τον εμπρησμό της κατάληψης του κτήματος Πραποπούλου, την εκκένωση από αστυνομικές δυνάμεις και κατεδάφιση της κατάληψης ΙΚΑ στη Λάρισα.

Όλες αυτές οι επιθέσεις αποσκοπούν στο να τρομοκρατήσουν, να φιμώσουν και να καταστρέψουν κάθε θύλακα κοινωνικού αγώνα. Το κράτος, στην προσπάθεια του αυτή, άλλοτε λειτουργεί άμεσα και φανερά (όπως στην περίπτωση της κατάληψης ΙΚΑ στην Λάρισα), άλλοτε έμμεσα μέσω των οργανωμένων παρακρατικών συμμοριών του και άλλοτε απλά ως ευχαριστημένος πατέρας που βλέπει ότι η κρατική προπαγάνδα έχει γεννήσει διαφόρων ειδών φασιστοειδή βλαστάρια που είναι έτοιμα να κάνουν «από μόνα τους» (και μάλιστα άμισθα) τη βρώμικη δουλειά του. Δεν είναι άλλωστε λίγες και τυχαίες οι φορές που φασιστικές συμμορίες δρουν ταυτόχρονα ή σε συνεργασία με τους «επίσημους» μηχανισμούς καταστολής με πιο γνωστή τελευταία περίπτωση εκείνη της συνεργασίας ΜΑΤ και νεοναζί εναντίον αντιφασιστών στις 2 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Οι επιθέσεις σε στέκια και καταλήψεις δεν έχουν στόχο μόνο όσους δραστηριοποιούνται σ’ αυτά. Αντίθετα, αποτελούν τμήμα μιας γενικευμένης όξυνσης της κρατικής καταστολής τα τελευταία χρόνια που ως απώτερο σκοπό έχει την άμβλυνση των κοινωνικών αντιστάσεων απέναντι στην ολοένα εντεινόμενη εκμετάλλευση και καταπίεση.

Τέλος, δηλώνουμε απερίφραστα ότι είναι γελασμένος οποιοσδήποτε νομίζει ότι χτυπώντας τη Villa Amalias ή οποιοδήποτε ανάλογο εγχείρημα έχει να κάνει μόνο με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο. Για μας η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο και θεμελιώδες συστατικό όχι μόνο της πολιτικοκοινωνικής μας θεώρησης και δράσης, αλλά όλης μας της ζωής. Ας στο βάλουν καλά στο κεφάλι τους οι κρατικοί ταγοί και τα τσιράκια τους ότι οποτεδήποτε επιτίθενται σε μια κατάληψη ή κάποιο αυτοοργανωμένο κοινωνικοπολιτικό χώρο, οι σύντροφοι στον υπόλοιπο ελλαδικό (και όχι μόνο) χώρο δεν θα μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είμαστε μόνο μέσα στα κτήρια. Είμαστε παντού και είμαστε πολλοί!

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΥΝ !!!

ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ & ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ