Για τα γεγονότα της 6ης Δεκέμβρη στο Ηράκλειο

H 6η Δεκέμβρη 8 χρόνια μετά την έκφραση της πιο ωμής κρατικής βίας με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 15χρονου (χωρίς να είναι η πρώτη φορά που κρατικά σκυλιά σκοτώνουν ανηλίκους) από το όπλο ενός υπηρέτης της, δεν είναι μια εθιμοτυπική έκρηξη με αποκλειστικά νεολαιϊστικα χαρακτηριστικά αποσυνδεδεμένη από τις κοινωνικές συνθήκες που τη γέννησαν, όπως εσκεμμένα θέλει να την παρουσιάζει η κυρίαρχη πλευρά. Και αυτό γιατί όταν το κράτος οπλίζει το χέρι του τελευταίου τροχού του άρματος του, σημαίνει οτι η κρατική βία που ασκείται με διάφορες μορφές τείνει να γίνει κανόνας της καθημερινότητας. Από τον χημικό πόλεμο σε κάθε πορεία και τις κυριολεκτικά δολοφονικές επιθέσεις των ροπαλοφόρων του κράτους, τις καθημερινές εξακριβώσεις στοιχείων, τους θανάτους και «τυχαίους» πνιγμούς μεταναστών στα συνόρα ως τις αυτοκτονίες στα στυνομικά τμήματα, το κράτος διαμηνύει ότι η βία είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του και οι μπάτσοι οι πιο άμεσοι εκφραστές της.

Στα πλαίσια αυτά, η 6 Δεκέμβρη στο Ηράκλειο δεν ξέφυγε από το σχήμα της κρατικής καταστολής που στοχεύει όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της και το μονοπώλιό στη βία που κατέχει. Η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της κύλησε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Στο τέλος της, μέρος του κόσμου επέλεξε να συγκρουστεί με τα ΜΑΤ που ακολοθούσαν συνεχώς και σε κοντινή απόσταση. Έτσι οι μπάτσοι άρχισαν να πετάν χημικά και κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο κόσμο ενώ οι ασφαλίτες προχώρησαν σε 20 προσαγωγές στο «σωρό» και μάλιστα σε περιοχές που βρίσκονταν μακριά από τα σημεία σύγκρουσης. Από τους 20 προσαχθέντες οι 10ήταν ανήλικοι οι οποίοι κρατήθηκαν στη ΓΑΔΗ για 3 ώρες χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους γονείς του ενώ 4 σύντροφοι αφού χτυπήθηκαν και δέθηκαν πισθάγκωνα, έγινε προσπάθεια σ’ έναν απ αυτούς να χρεωθεί τσάντα και φουλάρι που δεν του ανήκαν. Επίσης, οι μπάτσοι εμπνεόμενοι προφανώς από τους συναδέλφους τους στη Θεσαλλονίκη (το 2007 ένας 19χρονος φοιτητής κρατήθηκε 1,5 μήνα στη φυλακή με μόνη κατηγορία το χρώμα των παπουτσιών του!) φωτογράφησαν τα παπούτσια ενός συντρόφου, ενώ στα πλαίσια του σωματικού ελέγχου στη ΓΑΔΗ υποχρέωσαν τους συντρόφους να γδυθούν, παίρνοντας τους προηγουμένως δακτυλικά αποτυπώματα.

Αναδεικνύοντας την ωμότητα της κρατικής καταστολής δε σημαίνει ότι συμμεριζόμαστε τη λογική της  θυματοποίησης αλλά αντίθετα, διαμηνύουμε με τη σειρά μας οτι οι πρακτικές τους δεν μας τρομάζουν και ότι ο αγώνας για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς κράτη, στρατούς και σύνορα, θα περάσει από πάνω τους.

 

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη και άμεση παύση κάθε δίωξης.

Δίκη 26 Γενάρη 2017

 

Για μια κοινωνία ελευθερίας ισότητας και αλληλεγγύης

 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ