Βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο…

Στη φετινή μαζική πορεία της 17 Νοέμβρη το αναρχικό μπλοκ στο Ηράκλειο συγκέντρωσε 350 περίπου άτομα και πορεύτηκε με πολύ παλμό και οργανωμένη περιφρούρηση μέχρι το σημείο λήξης στην πλατεία Ελευθερίας. Με το πέρας της πορείας η περιφρούρηση (30 περίπου άτομα) αποχώρησε κινούμενη επί της Ιδομενέως. Μόλις το πήραν χαμπάρι οι μπάτσοι άρχισαν να την ακολουθούν, στην αρχή ήσυχα γιατί οι καφετέριες του πάρκου 626 είχαν κόσμο. Λίγο μετά τη στροφή στην Επιμενίδου, μακριά από βλέμματα, εκμεταλλευόμενοι την αριθμητική υπεροχή τους αλλά και το γεγονός ότι όλα τα μέσα αυτοπροστασίας μας ήταν πακεταρισμένα, επιτέθηκαν ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κάποια ένταση. Με ό,τι μέσα διέθεταν, τα άτομα της περιφρούρησης τους αντιμετώπισαν σώμα με σώμα και κατάφεραν να φτάσουν σώοι και χωρίς απώλειες στην Κατάληψη Ευαγγελισμού. Με την εμφάνισή τους έξω από τον Ευαγγελισμό, οι μπάτσοι έριξαν δακρυγόνα εκ των οποίων το ένα σχεδόν μέσα στο κτίριο, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Μετά την μικρή πολιορκία, 200 περίπου σύντροφοι και συντρόφισσες που έφτασαν στην Κατάληψη για στήριξη ξεκίνησαν πορεία στους γύρω δρόμους, ως απάντηση στην καταστολή. Αδυνατώντας να ξεπεράσουν την ήττα τους οι μπάτσοι αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια περικυκλώνοντας το σώμα της πορείας στα λιοντάρια και κρατώντας το σε ομηρία για πολλή ώρα μέχρι εν τέλει να καταφέρει να επιστρέψει στον Ευαγγελισμό.

Γιατί τα έκανε όλα αυτά η τοπική αστυνομία;

Πρώτον, για να δώσει την ευκαιρία στους ματατζήδες να διασκεδάσουν εύκολα και ανώδυνα με λίγη θρασύδειλη βία. Είναι άλλωστε εξαρτημένοι απ’ αυτήν όπως και τα φιλαράκια τους οι φασίστες. Δεύτερον, για να πιάσουν κανέναν μαυροντυμένο και να δείξουν ότι η οικογένεια της ΓΑΔΗ βάζει κι αυτή ένα ταπεινό λιθαράκι στην εντυπωσιοθηρική κυβερνητική γραμμή που ζητάει συλλήψεις όπως να’ ναι κι όπου να’ ναι, για να μπορεί να συντηρεί τη μιντιακή καμπάνια περί νόμου και τάξης, μπας και κρατήσει τους ψηφοφόρους της μετά το άδειασμα που τους επιφύλαξαν με τη συμφωνία των Πρεσπών. Τρίτον, θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα έτσι ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που λάβουν εντολές να εκκενώσουν τον Ευαγγελισμό. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν σε ένα κωλόστενο που οδηγούσε ντουγρού στον Ευαγγελισμό με στόχο να προβοκάρουν γενικευμένα επεισόδια γύρω από την Κατάληψη. Ένα σκηνικό με σπασμένα τζάμια, δακρυγόνα στα σπίτια των γειτόνων και πρωτοσέλιδα τύπου «νύχτα τρόμου για τους κατοίκους του κέντρου» από γνωστά έμμισθα τοπικά ΜΜΕ θα έστρωνε το έδαφος για την εκκένωση της «Κατάληψης – άντρου αιμοδιψών κουκουλοφόρων». Αλλά δεν τους βγήκε.

Οι μπάτσοι είναι απλά γρανάζια στην κρατική κρεατομηχανή. Οι γνώσεις τους περιορίζονται σε τεχνικές εκφοβισμού και στην αποστήθιση των τακτικών ελιγμών στον δρόμο. Η φαντασία τους εξαντλείται στον σχεδιασμό κατασταλτικών επιχειρήσεων και η συνεισφορά τους έγκειται στην φυσική προστασία της μαφίας των αφεντικών και του κράτους. Και όπως όλοι όσοι απολαμβάνουν την ασφάλεια της πλήρους απασχόλησης με εργοδότη το κράτος, οι μπάτσοι χαρακτηρίζονται από μια συμπλεγματική εξουσιαστική μανία: θέλουν να σε βλέπουν να φοβάσαι, να υποτάσσεσαι και να παρακαλάς για να επιβεβαιώνουν ότι κάτι κάνουν σε αυτόν τον κόσμο. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να ασκούν και να μιλάνε για βία και η αυτοεκτίμησή τους κρέμεται από τις επιδόσεις τους σε αυτήν.

Γι’ αυτό τους τρελαίνει ο κόσμος του Ευαγγελισμού.

Δεν μπορούν να δεχθούν ότι επιμένει να αμφισβητεί έμπρακτα το μονοπώλιο της βίας τους. Ότι αρνείται να θρέψει τη συμπλεγματική εξουσιομανία τους και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τους με ψηλά το κεφάλι, τις περισσότερες φορές αποτελεσματικά, παρά τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.

Παρά ταύτα, οι μπάτσοι δεν είναι παρά οι φυσικοί αυτουργοί της βαρβαρότητας. Ο πραγματικός εχθρός είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι αστοί της δεν δέχονται φωνές στην αυλή τους. Η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η καταστροφή της ακτογραμμής για τα 5στερα των ρώσων επενδυτών, η περαιτέρω ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και ο μετασχηματισμός των λαϊκών γειτονιών του κέντρου σε ένα απέραντο mall, θέλουν να υλοποιηθούν με κάθε κόστος. Αυτά είναι η ουσία της επίθεσης, η καταστολή είναι απλά το θεαματικό περιτύλιγμα που αποσπά τα βλέμματα των αποχαυνωμένων ψηφοφόρων. Το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή και ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι το λαμπρό μανιφέστο της ανανεωμένης κρατικής πολιτικής.

Οι διεφθαρμένοι φασίστες της ΝΔ και οι ατσαλάκωτοι μαφιόζοι που τους χρηματοδοτούν δεν αντέχουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα η αιχμή του δόρατος του σύγχρονου ταξικού-αντιφασιστικού κινήματος είναι οι ελευθεριακές δυνάμεις και οι κατά τόπους πολιτικές τους εστίες. Στο Ηράκλειο ο Ευαγγελισμός είναι πρόβλημα για το φασιστοφιλελέδικο πρεστίζ της νέας κυβέρνησης και της αστυνομίας της. Δεν αντέχουν στην ιδέα ότι μια κοινότητα ελευθεριακών γυναικών και αντρών, νέων ευέλικτων εργαζομένων και αντιφασιστών μαθητών, συνεχίζει να χαμογελάει μπροστά στη θρασύδειλη βία τους και να κρατάει ένα οχυρό ελευθερίας σε μια βουβή τσιμεντούπολη. Και κυρίως δεν αντέχουν ότι ο κόσμος αυτός δεν περιορίζεται απλά σε ένα κτίριο. Δεν είναι ο Ευαγγελισμός ο πραγματικός τους στόχος. Αυτό που θέλουν να φοβίσουν είναι το τμήμα της πόλης και της γειτονιάς που τον στηρίζει. Τη νεολαία που συμμετέχει στις συνελεύσεις του, τους δεκάδες ανθρώπους που επισκέπτονται κάθε βδομάδα το βιβλιοπωλείο και το καφενείο του, τους γείτονες που εκφράζουν ανοιχτά την αλληλεγγύη τους.

Η επίθεση στον Ευαγγελισμό είναι επίθεση σε όποιον δεν σκύβει το κεφάλι.

Μετά λοιπόν από μια περήφανη μέρα όπου η καταστολή απαντήθηκε με αξιοσημείωτη μαχητικότητα, με το βλέμμα στη θάλασσα που το ντόπιο κεφάλαιο κρατάει φυλακισμένη ανάμεσα σε κλαμπ και προβλήτες και με το χαμόγελο στα χείλη, στέλνουμε μια υψωμένη γροθιά σε όλες/ους όσοι στάθηκαν δίπλα στην Κατάληψη και κατέβηκαν στον δρόμο κόντρα στην κρατική τρομοϋστερία σε ολόκληρη την χώρα. Η κοινότητα του Ευαγγελισμού είναι ανοιχτή για όλες και όλους όσοι νιώθουν να πνίγονται στην ρατσιστική, καταναλωτική καθημερινότητα που μας επιβάλλουν. Γι’ αυτό καλούμε όποια και όποιον νιώθει ότι δεν χωράει στην κανονικότητα της καταστολής και της ανάπτυξης, να έρθει στην Κατάληψη, να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της, να συμμετάσχει στις δομές της ή απλά να μας επισκεφθεί για να μας γνωρίσει. Η επίθεση στον κόσμο του αγώνα είναι επίθεση σε όποιον αμφισβητεί και διεκδικεί. Ας μην κάνουμε το λάθος να μην είμαστε ενωμένοι.

Κατάληψη Ευαγγελισμού

Χημικό που έριξαν οι μπάτσοι Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019.