Εκδήλωση/Συζήτηση : BeCollective -Εμπειρίες,προκλήσεις,όρια και προβληματισμοί που προκύπτουν απο την συμμετοχή σε μια κολεκτίβα εργασίας|14/2-ώρα:19:30

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Εμπειρίες,προκλήσεις,όρια και προβληματισμοί που προκύπτουν απο την συμμετοχή σε μια κολεκτίβα εργασίας

Εκδήλωση/Συζήτηση στην Κατάληψη Ευαγγελισμού

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 / Ωρα:19.30

BeCollective

Τι είναι το Becollective?

Το Becollective είναι μία κατά βάση αγροτική κολεκτίβα εργασίας που από το 2010 δραστηριοποιείται στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή τροφίμων και ποτών. Ένας σταθερός στόχος όλα αυτά τα χρόνια είναι η συλλογική κάλυψη της ανάγκης της εργασίας με τους δικούς μας όρους, χωρίς σχέσεις εργοδότη-εργάτη αλλά μονάχα με σχέσεις ελεύθερης και ισότιμης συνεργασίας. Οι βασικές αξίες που καθορίζουν τη λειτουργία της ομάδας είναι η αυτό-οργάνωση, η οριζοντιότητα, η αλληλεγγύη και η οικολογία.

Ποιες ήταν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες όταν δημιουργήθηκε η κολεκτίβα?

Η είσοδος στα μνημόνια, οι κοινωνικές αναταραχές και η έντονη οικονομική-επαγγελματική απόγνωση ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου όπου ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή. Ποια ήταν η αναγκαιότητα για την ίδρυση της? Η επιβίωση στη μνημονιακή εποχή, η φυγή από την καπιταλιστική αγορά εργασίας, o πειραματισμός πάνω στον βιοπορισμό με αυτό-οργανωμένους και ισότιμους όρους για την εφαρμογή στο εδώ και το τώρα ελευθεριακών προταγμάτων. Δεν θέλαμε να περιμένουμε την επανάσταση για να αρχίσουμε να αλλάζουμε ένα τόσο βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Τι παράγουμε?

Βασική προϋπόθεση για όλα τα προϊόντα που παράγουμε είναι το να είναι αποτέλεσμα εργασίας που σέβεται το περιβάλλον και η τιμή διάθεσής τους να είναι προσιτή στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αυτή τη στιγμή παράγουμε σταθερά ελαιόλαδο, μπύρα, μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα καθώς και κρασί, ρακί και άλλα αμπελουργικά προϊόντα. Ενίοτε ασχολούμαστε και με άλλα προϊόντα όπως κηπευτικά, άγρια βότανα, βρώσιμες ελιές, ούζο κ.α.

Ποια είναι η δομή της κολεκτίβας?

Το Becollective αποτελείται από επιμέρους αυτόνομες υποομάδες οι οποίες εμπλέκονται σε διαφορετικούς κλάδους παραγωγής. Αυτή τη στιγμή πέρα από το κεντρικό εγχείρημα «Λάδι στα γρανάζια του κινήματος», οι υπόλοιπες ενεργές υποομάδες είναι αυτές της μπύρας, των μελισσών και των αμπελιών. Σαν κολεκτίβα έχουμε επιλέξει να μην έχουμε νομική μορφή. Το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων του εγχειρήματος για τα κεντρικά ζητήματα είναι η τακτική συνέλευση η οποία είναι εβδομαδιαία. Κάθε υποομάδα έχει ξεχωριστή συνέλευση στην οποία αποφασίζεται η λειτουργία της, βασιζόμενη πάντα στις κοινές αξίες και θέσεις του ευρύτερου σχήματος. Η κολεκτίβα είναι γενικά ένα ανοιχτό εγχείρημα όπου κάποιος-α μπορεί να συμμετάσχει αν το επιθυμεί αλλά έχουν υπάρξει και φάσεις όπου λόγο εσωτερικών διεργασιών η είσοδος νέων μελών δεν ήταν εφικτή προσωρινά.

Πώς λειτουργεί?

Τα έσοδα που προκύπτουν από την πώληση των προϊόντων εντός και (κυρίως) εκτός ελλάδας μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο από το οποίο γίνεται η πληρωμή των λειτουργικών εξόδων της παραγωγής και στηρίζεται η ανάπτυξη του εγχειρήματος. Δεν γίνεται κανένας διαμοιρασμός των κερδών στα μέλη παρά μόνο πληρωνόμαστε ανάλογα με το πόσο δουλεύουμε σύμφωνα με κάποιο προσυμφωνημένο μεροκάματο. Επίσης, ένα σταθερό ποσοστό των εσόδων τροφοδοτεί ένα εσωτερικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο στηρίζει δομές που έχουν μια ανατρεπτική στόχευση (π.χ. μέσα αντιπληροφόρησης, διαδικτυακά μέσα, έντυπα, το ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων αγωνιστών, φεστιβάλ, αυτό-οργανωμένους χώρους κ.τ.λ). Αυτή η πρακτική έχει υπάρξει αρκετά αποτελεσματική και πραγματώνει ένα διαφορετικό και σταθερό τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων για κάλυψη κινηματικών εξόδων. Από ποιους αποτελείτε και πώς οργανωνόμαστε?

Οι σχέσεις ανάμεσα στα 7-10 άτομα που απαρτίζουν τον πυρήνα της ομάδας αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται από συντροφικότητα, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Λόγο των αυξημένων αναγκών κατά καιρούς, συμμετέχουν στις εργασίες σύντροφοι και συντρόφισσες εκτός ομάδας. Σχεδόν όλ@ καλύπτουμε τον βιοπορισμό μας κάνοντας και μία δεύτερη δουλειά, και ο χρόνος ενασχόλησης του καθενός και τις καθεμίας με το εγχείρημα διαφέρει. Η οργάνωση του εγχειρήματος βασίζεται αρχικά στην κατανομή του σε τομείς, για την ομαλή λειτουργία των οποίων άτομα ή ομάδες εργασίας λαμβάνουν την ευθύνη με στόχο να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ποιές είναι οι υποδομές? Οι υποδομές που χρειάζεται μια τέτοια διαδικασία για να λειτουργήσει είναι εκτάσεις γης, χώροι αποθήκευσης, μεταφορικά μέσα και εργαλεία. Στην παρούσα φάση ένα μεγάλο κομμάτι τους, κυρίως εργαλεία, ανήκουν στην κολεκτίβα. Η γη που είναι και το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς μας δεν ανήκει στην κολεκτίβα. Την δουλεύουμε με συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το πόσο κοντά είμαστε με αυτούς, άλλοτε είναι καθαρά επαγγελματικές, άλλοτε είναι συντροφικές.

Πώς διαθέτουμε τα προϊόντα μας?

Θέλουμε να κινούμαστε όσο το δυνατό περισσότερο στις άκρες ή ακόμη και έξω από τα θεσμικό πλαίσια που επιβάλει το σύστημα. Για αυτό το λόγο δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε πιστοποιήσεις. Έτσι προτεραιότητα για εμάς έχουν οι δομές του αλληλέγγυου εμπορίου (σε εσωτερικό και εξωτερικό), τα κινηματικά δρώμενα, συλλογικές κουζίνες, συνεργατικά εγχειρήματα κτλ. Αποφεύγουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην συμβατική αγορά. Σαν βασική προϋπόθεση για συνεργασία θεωρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την καλοπροαίρετη προσέγγιση, αυτού του είδους τις σχέσεις επιδιώκουμε να δομούμε. Κατά καιρούς προωθούμε προϊόντα από τρίτους παραγωγούς τους οποίους εμπιστευόμαστε, οι οποίοι συνεισφέρουν με τη σειρά τους στο ταμείο αλληλεγγύης. Μεγάλη ώθηση και σταθερότητα στο εγχείρημα έχει δώσει η μεγάλη στήριξη από δομές, συλλογικότητες και άτομα του εξωτερικού που επιλέγουν να προμηθεύονται τα προϊόντα μας, πολλές φορές ακόμα και να τα διακινούν χωρίς να κερδίζουν κάτι από αυτό.

Τι κάνουμε πάνω στη δικτύωση? Το Βecollective είναι ενεργό κομμάτι του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου, ενός σχήματος που στόχο έχει την ευρύτερη κοινωνική αυτό-οργάνωση τοπικά και την δικτύωση. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο τοπικό ανταλλακτικό δίκτυο “το κουκί” που προσπαθεί να αναπτύξει μια παράλληλη οικονομία έξω από το ευρώ. Αρκετές είναι και οι συμμετοχές μας σε προσπάθειες δικτύωσης εγχειρημάτων του αλληλέγγυου εμπορίου σε εσωτερικό και εξωτερικό.+

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουμε?

Σε οικονομικό επίπεδο:  Δεν έχουμε καταφέρει οι δραστηριότητες μας να μας επιτρέπουν μια αποκλειστική ενασχόληση με την κολεκτίβα, με άμεσο αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεύτερες δουλείες, άρα να έχουμε λιγότερο χρόνο ώστε να μπορούμε να εξελίξουμε ή να μεγεθύνουμε τα πρότζεκτ μας. Το να έχουμε μία και δύο δουλείες παράλληλα με την κολεκτίβα έχει σαν φυσική συνέπεια να κουραζόμαστε διπλά και τριπλά. Η κατάσταση αυτή είναι ένας φαύλος κύκλος και έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε απογοήτευση και αποχώρηση μελών.

· Το γεγονός πως έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε ψιλά τα οικολογικά και ιδεολογικά κριτήρια μας και χαμηλά της τιμές μας φέρνει αντιμέτωπους με τις δυσμενής συνέπειες της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών εσόδων. Αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα το μεροκάματο, το ηθικό και την ρευστότητα της κολεκτίβας.

Σε επίπεδο συμμετοχής: · Παρατηρείτε ότι ισχύει και στις υπόλοιπες κινηματικές διαδικασίες, άνθρωποι προσεγγίζουν, συχνά με ενθουσιασμό αλλά αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες. Μετά αποχωρούν σταδιακά.

· Η χειρονακτική φύση της δουλείας η οποία στην σημερινή εποχή στρεβλά θεωρείται “αντρική υπόθεση”, αλλά και η παγιωμένη επί το πλείστο αντρική σύνθεση φαίνετε να κάνει απρόσιτη την κολεκτίβα για τις συντρόφισσες. Ενώ είμαστε μια από της παλαιότερες και ίσως και η πολυπληθέστερη σε μέλη κολεκτίβα εργασίας στον πρωτογενή τομέα (στην Ελλάδα) δεν έχουμε καταφέρει να εξωτερικεύσουμε και να επικοινωνήσουμε επαρκώς την ύπαρξη, τις εμπειρίες, τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες μας με το υπόλοιπο κίνημα, το οποίο σε γενικές γραμμές αγνοεί την ύπαρξη μας. Αυτό ελπίζουμε να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Που στοχεύουμε?

Βραχυπρόθεσμα:

· Στη διεύρυνση της παραγωγής και των εργασιών μας ώστε κάποια στιγμή να μην είναι ανάγκη να καταφεύγουμε στη συμβατική αγορά εργασίας για δεύτερες δουλείες, ή τουλάχιστον να μην εξαρτόμαστε από αυτές. · Την διεύρυνση του σχήματος με την σταθερή εμπλοκή νέων ατόμων.

· Στη εξέλιξη και επεξεργασία εργαλείων και μεθόδων συλλογικής διαχείρισης και οργάνωσης ενός καίριου και ζωτικού τομέα, αυτού της εργασίας.

· Στην αυτάρκεια μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά. Μακροπρόθεσμα στοχεύουμε στην εδραίωση της κολεκτίβας σαν μια κινηματική δομή που θα έχει τις δυνατότητες να δραστηριοποιείτε σε πολλαπλούς τομείς. Μια δομή που θα μπορεί να καλύψει μέρος των προσωπικών μας αναγκών, αλλά και ανάγκες από άλλα συλλογικά εγχειρήματα.

https://becollective.espivblogs.net/