Το Ρεύμα και το Νερό είναι Κοινωνικά Αγαθά, δεν είναι Εμπόρευμα για να Πωλούνται !


Σήμερα περισσότερο από ποτέ το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο, τα αφεντικά και τα πολιτικά τους φερέφωνα επιχειρούν μια ολομέτωπη σαρωτική επίθεση στην κοινωνία. Απολύουν, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, ποινικοποιούν και μετατρέπουν οποιαδήποτε διεκδίκηση σε “τρομοκρατική” δράση, ξεπουλάνε και εμπορευματοποιούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, καταδικάζουν μια ολόκληρη κοινωνία στην ανεργία, την πείνα, τον εξευτελισμό.


Κάθε μήνα σχεδόν ανακοινώνονται υπέρογκες αυξήσεις στα δημόσια αγαθά (ρεύμα, νερό, μετακίνηση, διατροφή) που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία επιβίωσης των ανθρώπων στη σημερινή δομή της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση με την απόλυτη συμπαράσταση των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ, και δια στόματος του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού, ανήγγειλε για πολλοστή φορά νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύουν από το Γενάρη αυτού του χρόνου. Ανατιμήσεις που ξεπερνούν τα όρια της κερδοσκοπίας.

  • Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανατιμήσεων θα το πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, με μια αύξηση 13,7% της τιμής στην κατανάλωση του ρεύματος. Αντίθετα για τους βιομήχανους, αρκετούς επαγγελματίες και γενικά για όσους έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, προβλέπονται μειώσεις από 5-18%! Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές και μεσαίες καταναλώσεις θα πληρώσουν αυξήσεις από 1,6% έως 2,6% ενώ οι μεγάλες καταναλώσεις, από 2.001-3.000 κιλοβατώρες, αντιμετωπίζονται με μειώσεις της τάξης του 4,4% έως και 13,8% για κατανάλωση 3.001 και πάνω κιλοβατώρων. Όλα αυτά αποτελούν την πρώτη δόση ανατιμήσεων, αφού στην επόμενη τριετία η αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα νοικοκυριά θα εκτιναχθεί στο 20-30% χωρίς να υπολογίζουμε τις αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη όπως αυτά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, του τέλους για την ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη.

Και φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην κοροϊδία του «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Κ.Ο.Τ.), μια εξαγγελία που υποτίθεται αφορά καταναλωτές που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι, ανάπηροι κ.ά., αφού η έκπτωση που θα έχουν όσοι καταφέρουν να ενταχθούν σ΄ αυτό το πρόγραμμα αφορά από 5 έως 10 ευρώ το τετράμηνο.

Με λίγα λόγια όλοι και όλες εμείς που αναγκαστικά κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση για οικονομικούς λόγους ή από οικολογικές ευαισθησίες τιμωρούμαστε με υπέρογκες αυξήσεις, ενώ αντίθετα επιβραβεύεται η σπατάλη και η ύπαρξη μεγάλων και ενεργοβόρων ιδιοκτησιών και δραστηριοτήτων.

  • Από τα παραπάνω γίνονται φανερά τα αντικοινωνικά και ταξικά κριτήρια της αύξησης των τιμολογίων στο ρεύμα. Κριτήρια που διευκολύνουν τους έχοντες, και που παράλληλα ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Έτσι, την “εκσυγχρονιστική” μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ που “επέβαλε” πριν μερικά χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί η σημερινή πλήρης ιδιωτικοποίηση τους, για να βρει πρόσφορο έδαφος η εφαρμογή της ψευδώς αποκαλούμενης “πράσινης” ανάπτυξης.

Μια ανάπτυξη που κάθε άλλο παρά “πράσινη” είναι, αφού για την εφαρμογή της έτσι όπως έχει σχεδιαστεί όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά πολλαπλασιάζονται τα εργοστάσια λιθάνθρακα στο Μαντούδι, τα Άσπρα Σπίτια, τον Αστακό, την Καβάλα, σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα υβριδικά εργοστάσια ενέργειας “υπόσχονται” την απόλυτη καταστροφή και ερημοποίηση του περιβάλλοντος ακόμα και των φυσικών καταφυγίων (περιοχές Natura), με διαδικασίες εξπρές (fast track) (Αποπηγάδι, σχεδιασμός υβριδικού εργοστασίου στο Ζαρό, ΑΠΕ Νάξου), που παρακάμπτουν και εμποδίζουν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε προσφυγή σε δικαστήρια των τοπικών κοινωνιών.

Προσπαθούν λοιπόν να μας πείσουν, μέσα από αντιφάσεις και πλασματικούς οικονομικό-τεχνικούς όρους, για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της “πράσινης” ανάπτυξης, το κόστος της οποίας καλούμαστε να πληρώσουμε άμεσα ή έμμεσα όλοι εμείς, για να διευκολυνθεί στην πράξη η είσοδος των πολυεθνικών και στον τομέα της ενέργειας. Έτσι σήμερα η ΔΕΗ με την υπερτιμολόγηση της ενέργειας, λειτουργεί σαν σκαλοπάτι για τις πολυεθνικές για μεγαλύτερες αυξήσεις απ΄ τη μεριά τους και μεγαλύτερη κερδοφορία για τα ταμεία τους. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ αναφέρουν: “Ο πραγματικός λόγος της αύξησης είναι η διασφάλιση των ιδιωτών και η αύξηση των κερδών τους. Με τη νέα αύξηση, τρία πράγματα θα συμβούν: 1) Οι ιδιώτες θα αυξήσουν τα κέρδη τους, 2) Η ΔΕΗ θα χάσει ό,τι θα κερδίσουν οι κρατικοδίαιτοι κύριοι και 3) Οι καταναλωτές αργά ή γρήγορα, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της κιλοβατώρας πρέπει να αντανακλά το κόστος, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.”

  • Απέναντι σ΄ αυτή την επίθεση ενάντια στην κοινωνία, η μόνη λύση που θεωρούμε εφικτή και αποτελεσματική, είναι η συλλογικοποίηση των αντιστάσεών μας και η κοινωνική ανυπακοή.

Το ρεύμα, το νερό, η μετακίνηση, η διατροφή είναι κοινωνικά αγαθά. Ανήκουν σε όλη την κοινωνία και κανένας δεν νομιμοποιείται να τα στερεί ή να τα εμπορεύεται. Αποτελούν βασικά στοιχεία επιβίωσης, παράγονται από εργαζόμενους και είναι αγαθά που ανήκουν σε όλους μας και είναι απολύτως απαραίτητα για την ίδια τη ζωή.

Όλοι εμείς λοιπόν, εργαζόμενες/οι και άνεργοι/ες δεν μπορεί να έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της άρνησης πληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών που έρχονται να συμπληρώσουν την ήδη πιεσμένη καθημερινότητά μας εξ΄ αιτίας της εργασιακής επισφάλειας και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη συλλογική αντίσταση στις προσπάθειες διακοπής του ρεύματος όταν αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στη γειτονιά μας, επειδή ο διπλανός μας αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό.

Η υπερτιμολόγηση και εμπορευματοποίηση των ενεργειακών μας αναγκών, μας δίνει το δικαίωμα να καταφεύγουμε σε οποιαδήποτε μορφή αυτομείωσης (μπλοκάρισμα μέτρησης, άρνηση πληρωμής των τελών, ολική άρνηση πληρωμής, απαλλοτρίωση) και ό,τι άλλο επιλέξει κανείς ώστε να καταφέρει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι μόνο να επιβιώνει!

  • Η αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη είναι η μόνη στάση που θα εμποδίσει την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας. Οργανωνόμαστε στις γειτονιές μας σε επίπεδο συνελεύσεων αγώνα, και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους και όσες διώκονται για οποιαδήποτε πράξη σαμποτάζ, για χρέη στη ΔΕΗ ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα εμφανιστούν.

Αντίσταση στην πολιτική και οικονομική τρομοκρατία που επιχειρούν να επιβάλλουν

Η αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη είναι ο δικός μας αγώνας και η δική μας αντίσταση στην επίθεση των αφεντικών και του κεφαλαίου.


  • Κατάληψη Ευαγγελισμού-θεοτοκοπούλου 18 Ηράκλειο Κρήτης


in Español : http://es.contrainfo.espiv.net/2011/01/24/el-agua-y-la-electricidad-son-bienes-sociales-no-son-mercancias-a-vender/