Ανακοίνωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά, την εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΡΟΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΡΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ

Μερικά πρόχειρα λόγια για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά, την εκκένωση της κατάληψης Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη και τις κατασταλτικές επιχειρήσεις του κράτους στην τωρινή συγκυρία.

Αύγουστος 2020: εν μέσω πανδημίας, σε μια περίοδο, μετά την επιβεβλημένη από το κράτος καραντίνα, όπου φαντάζει κάθε άλλο παρά αβέβαιη και με ακόμη μια οικονομική κρίση να πλησιάζει απειλητικά. Oι μάσκες πέφτουν σε σχέση με το ενδιαφέρον των κυβερνώντων για την υγεία μας, παρά τις λυπηρές προσπάθειες για παρουσίαση του αντίθετου με λήψη “μέτρων”, που υποτίθεται θα προστατέψουν τον πληθυσμό από την εξάπλωση του ιού. Πριν μερικούς μήνες παρουσίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και το γενικό lock down ως τη μόνη λύση, ενώ προειδοποιούσαν ξεδιάντροπα ότι η χρήση μάσκας ελλοχεύει κινδύνους.


Τώρα η χρήση μάσκας ξαφνικά αποτελεί μονόδρομο και ικανοποιητικό μέτρο για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Καθένας και καθεμιά από εμάς αντιλαμβάνεται ότι οι επιλογές των κυβερνώντων είναι πολιτικές. Μια από αυτές είναι η μεταφόρτωση των ευθυνών στις δικές μας πλάτες, αφήνοντας τα δημόσια νοσοκομεία να ρημάζουν. Η ρητορική της «ατομικής ευθύνης» για τη διάδοσή του ιού προπαγανδίζεται νυχθημερόν : τη μια φταίει ο ηλικιωμένος που θέλει να περπατήσει, την άλλη φταίει η νεολαία που αράζει στις πλατείες. Για δωρεάν τεστ σε όλους από το κράτος όμως, ούτε λόγος.


Ξαφνικά, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ευθύνονται οι ντόπιοι που πάνε για κάνα μπάνιο, αλλά η μαζική ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών αποσιωπάται.
Η διαφύλαξη της τουριστικής σεζόν ανέρχεται σε νούμερο ένα εθνική προτεραιότητα, με δημοτικές αρχές και ντόπια αφεντικά να πλασάρουν κλίμα εορταστικό, όλα αυτά βέβαια βασιζόμενοι στην εξαθλίωση των εργαζομένων στα τουριστικά κάτεργα.


Δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι “ο ιός δεν υπάρχει” , ούτε αναπαράγουμε παρόμοιες θεωρίες συνομωσιολογίας από ψεκασμένους εθνικόφρονες. Αλλά λέμε το εξής απλό: ο covid-19, άσχετα από την προέλευση του, αποτέλεσε θαυμάσια ευκαιρία για την εξουσία για ακόμα περισσότερο έλεγχο και εκμετάλλευση. Μια διεθνής συνθήκη βιο-πολιτικής, επιβαλλόμενη από τα περισσότερα κράτη ταυτόχρονα, που με αφορμή μια πανδημία (κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορα, βλεπε ισπανική γρίπη), πειραματίστηκαν με τις πιο σύγχρονες μεθόδους για καθολικό έλεγχο πληθυσμών, με τη συμβολή μπάτσων, στρατού και επιστημονικής ελίτ.

Την ίδια περίοδο που λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω, στα δελτία των 8 πουλάνε τρόμο εις διπλούν, προπαγανδίζοντας ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με την Τουρκία. Οι διακρατικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου αναζωπυρώνονται και απειλούν να μακελέψουν τους καταπιεσμένους και από τις 2 πλευρές των συνόρων προς όφελος των καταπιεστών τους. Η κυβέρνηση του Κούλη το τελευταίο διάστημα σύρεται σε απανωτές επικοινωνίες και επαφές με “εταίρους” προσπαθώντας να βρει συμμάχους, φοβούμενη όχι τόσο μια πολεμική ήττα, αλλά μια δυσμενή απόφαση σε διεθνές δικαστήριο, η οποία θα δυσαρεστούσε το ακροδεξιό ακροατήριο και θα έπληττε το γόητρο της εθνικής τους υπερηφάνειας.

Σε μια τέτοια συγκυρία λοιπόν, οι διαχειριστές της εξουσίας επιχειρώντας να αλλάξει κάπως η δύσκολη για αυτούς ατζέντα, προβαίνουν σε εκκενώσεις 2 καταλήψεων:

Ξημερώματα Δευτέρας 17/8 : μπάτσοι εισβάλουν στην κατάληψη Terra Incognita στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χώρος που ανήκει στο πανεπιστήμιο και είναι κατειλημμένος από το 2004. Μια κατάληψη με σταθερή παρουσία 16 χρόνων στην πόλη, και μια από τις μακροβιότερες στον ελλαδικό χώρο, έχει στεγάσει μέσα στα χρόνια επιθυμίες, ανάγκες, κινηματικές δομές.

Ξημερώματα Σαββάτου 05/09: Αστυνομικές δυνάμεις από όλο το νησί αλλά και από Αθήνα εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά συλλαμβάνοντας 16 συντρόφους και συντρόφισσες, εκ των οποίων οι 5 είναι μετανάστες. Από τον Ιούνιο του 2004 ο κόσμος που κατέλαβε το κτίριο το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σ’ ένα χώρο στέγασης, σ’ ένα κέντρο αγώνων και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Οι συγκεκριμένες κρατικές επιθέσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σωρεία κατασταλτικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης ενάντια τόσο στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, όσο και σε αγωνιζόμενα -ή μη- κομμάτια προσφύγων και μεταναστών. (εκκενώσεις καταλήψεων στέγης προσφύγων και μεταναστών, τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη, εκκενώσεις αναρχικών καταλήψεων, υπόθεση σύντροφοι-ισσες). Παρ’ όλα αυτά δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη πως η καταστολή και ο έλεγχος που έρχονται «από τα πάνω» είναι ένα παιχνίδι ρεβανσισμού ανάμεσα σε εμάς και την κυβέρνηση της νδ.

Αφορά όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, όπως με την ψήφιση του νόμου παρανομοποίησης των διαδηλώσεων αλλά και με τις ολοένα και πιο άγριες επιθέσεις των μπάτσων τόσο σε πορείες όσο και πλατείες/πάρκα, γειτονίες. Τελικά, είναι επίθεση σε καθέναν/καθεμία που δεν θέλει να σκύψει το κεφάλι, να ευθυγραμμιστεί με τις νόρμες και τους κανόνες τους, να καταπιεί αμάσητο ότι του πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε(ξημέρωσης).

Εμείς από την μεριά μας, με λύσσα για ζωή, οργή και αφοσίωση υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις και τους χώρους μας γιατί αποτελούν κομμάτι του αγώνα ενάντια στο υπάρχον. Έναν αγώνα για μια αταξική, ελεύθερη και αλληλέγγυα κοινωνία, απαλλαγμένη από τα δεσμά του κεφαλαίου, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς στρατούς, κράτη και σύνορα.
Υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις
όχι γιατί οι τοίχοι, οι πόρτες και τα πλακάκια νοηματοδοτούν την ύπαρξη μας, αλλά γιατί μας δίνουν τον χώρο και τον χρόνο να υπάρχουμε με τους δικούς μας όρους, να πραγματώνουμε τις επιθυμίες μας και να χτίζουμε σχέσεις ουσιαστικές μακριά από την αλλοτρίωση της καθημερινότητας. Τέτοιες σχέσεις είχαμε και με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από την Terra Incognita, εδώ και χρόνια. Τέτοιες σχέσεις είχαμε και με τα αδέρφια μας στα Χανιά, συμβαδίζοντας σχεδόν παράλληλα και ο καθένας από το δικό του μετερίζι, σε κοινούς δύσκολους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης μέσα στις 2 επαρχιακές πόλεις.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera και στην κατάληψη Terra Incognita.

Τίποτα δεν τελείωσε, όλα συνεχίζονται !

Μπάτσοι, πρυτάνεις, εισαγγελείς, ακροδεξιοί,
κάτω τα ξερά σας από τις καταλήψεις

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ (δεν περιμένουμε ακόμα να λογαριάσουμε)


Κατάληψη Ευαγγελισμού

Σύντροφοι-ισσες / Αναρχικοί-ες