8 χρόνια απο την δολοφονία του Π.Φύσσα | Πορεία 18 Σεπτέμβρη στις 17:00, στα λιοντάρια.

Ο φασισμός τσακίζεται στο δρόμο και όχι σε δικαστικές αίθουσες
Στις 18/09/2013 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας από τον φασίστα Ρουπακιά στο Κερατσίνι.
7 χρόνια μετά, στις 22/10/2020 η χρυσή αυγή καταδικάζεται. Σύσσωμο το δημοκρατικό τείχος ενάντια στην «ναζιστική απειλή» έγινε ένα αποδοτικό πλυντήριο που ξέβγαλε τις ευθύνες όλου του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα προσπάθησε και να πλασάρει πως δεν πρέπει στο τέλος της ημέρας να είμαστε καχύποπτοι πια με το θεσμό της δικαιοσύνης αφού καταδίκασε τους φασίστες της χ.α…
Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και άλλα τόσα παραμένουν ίδια…
Λίγους μόνο μήνες πριν (08-09/ 2020) μπάτσοι , αφεντικά και φασίστες επιτίθενται με λοστούς και μαχαίρια σε μετανάστριες και μετανάστες εργάτες/τριες γης, στο Τυμπάκι Μεσαράς. Ένα χρόνο μετά στις 11/08/2021, στο οροπέδιο Λασιθίου, πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση ενάντια σε πακιστανούς εργάτες από 7 τραμπούκους, παλικαράδες της περιοχής. Οι τελευταίοι μετά από ένα μεθύσι τους μπούκαραν στα σπίτια των μεταναστών εργατών με παλούκια και όπλα, και αφού τους ξυλοκόπησαν, λήστεψαν και τις οικονομίες τους, απειλώντας τους να εκκενώσουν το χωριό τους.
Αυτά και άλλα πολλά επαληθεύουν την πεποίθησή μας πως ο φασισμός όχι μόνο δεν καταδικάζεται μέσα σε δικαστικά έδρανα, αλλά και συνεχίζεται ακέραιος παίρνοντας νέες μορφές. Ανατρέχοντας στο 2008-2010 η Χρυσή Αυγή πήρε κεφάλι ακριβώς την περίοδο, όπου ο βασικός μισθός είχε ήδη αρχίσει να κόβεται και υπήρξε ένα απ’ τα πρώτα όπλα του κράτους για τον έλεγχο της εργατικής τάξης μέσα στο περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης. Σήμερα, η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται απουσία της χρυσής αυγής, και σε ρόλο οργανωτή πλέον, πατριωτικά μορφώματα από τα social media που κρύβονται πίσω από πιασάρικα αιτήματα. Ο φασισμός ακμάζει σε εποχές έντονων κοινωνικών κρίσεων (οικονομική, μεταναστευτική και κρίση της πανδημίας) και ο ρόλος του είναι να καταστείλει και να κατευθύνει την οργή των καταπιεσμένων.
Επιλέγουμε να διαφυλάσσουμε την συλλογική μνήμη από γενιά σε γενιά ενάντια στην κυρίαρχη αφήγηση της λήθης και να διεκδικούμε τον δημόσιο χώρο από φασιστικά μορφώματα.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Πορεία 18 Σεπτέμβρη στις 17:00, στα λιοντάρια.

Αναρχικοί/κές, Ηράκλειο Κρήτης, Σεπτέμβρης 2021