Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην κατάληψη Ντουγρού | Σάββατο 12/11/22 στις 19:00 – πλ.Λιονταριών

Ντουγρού κατάληψη για πάντα!

Το πρωί της Δευτέρας 31.10.22 το κτήριο της κατάληψης Ντουγρού (Τζαβέλα 52) στην πόλη της Λάρισας περικυκλώνεται από μπάτσους, δικαστικούς και τοπικά μίντια και με την μοναδική δήλωση εκ στόματος εισαγγελέα, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, εκκίνησε η διαδικασία εκκένωσής της. Τα συντροφιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτήριο με περίσσεια αξιοπρέπεια και θάρρος υπερασπίστηκαν το σπίτι τους απέναντι στα ένστολα σκουπίδια που το πολιορκούσαν. Μπορεί μετά από δύο ώρες σθεναρής αντίστασης το κράτος να κατάφερε να πάρει την κατάληψη χωρίς βέβαια να παραλείψουν οι επιτελείς του να βρίσουν και να χτυπήσουν τα συντροφιά παρόλα αυτά η στάση τους φωτίζει τον δρόμο της υπεράσπισης των κεκτημένων μας και της αντίστασης στην κρατική καταστολή όσο ύπουλη και βάρβαρη κ αν είναι.

Το κτήριο της κατάληψης Ντουγρού είναι επίσημης ιδιοκτησίας του δημοτικού Γηροκομείου που αφέθηκε ως περιουσιακό στοιχείο από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια του. Η πολυκατοικία της οδού Τζαβέλα έμενε ανεκμετάλλευτη όπως άλλα τόσα περιουσιακά στοιχεία τέτοιων δομών και βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης μέχρι που το 2015 σύντροφοι και συντρόφισσες αποφάσισαν να στεγάσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους σε αυτό. Από τις εργασίες για την συντήρηση του κτηρίου για να είναι κατάλληλο προς κατοίκηση μέχρι τις συνέλευση και από τις βιβλιοπαρουσιάσεις και τις εκδηλώσεις μέχρι τα μπαρ, τα τελευταία 7 χρόνια το κτήριο πήρε ξανά ζωή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κείμενο τους :

«Η κατάληψη Ντουγρού τόσο ως χώρος αλλά και ως πολιτική συλλογικότητα έχει διοργανώσει και φιλοξενήσει πλήθος δράσεων, όπως θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, πολιτικά καφενεία, κάλυψε στεγαστικές και πολιτικές ανάγκες υποκειμένων που διαρκώς αποκλείονται από την κανονικότητα η οποία δομείται βάση έμφυλων, φυλετικών και ταξικών χαρακτηριστικών. Ακόμη δημιούργησε δομές όπως ο αστικός λαχανόκηπος, το γυμναστήριο, το χαριστικό παζάρι, η βιβλιοθήκη και το βιβλιοπωλείο. Ανάμεσα στις δράσεις, ξεχωρίζουμε την κατασκευή υφασμάτινων μασκών, μέρος των οποίων είχαν διατεθεί και στο δημοτικό Γηροκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.»

Διανύουμε μια περίοδο που οι κρίσεις του καπιταλισμού διαδέχονται η μία την άλλη, με διαφορετικά ονόματα και εντάσεις. Οι συνθήκες ζωής και δουλειάς γίνονται κάθε μέρα πιο ανυπόφορες, οι τιμές όλο και αυξάνονται, τα ενοίκια και οι λογαριασμοί είναι πλέον άπιαστα. Ο κρατικός μηχανισμός επιλέγει την καθιερωμένη πεπατημένη, να επιτεθεί σε όσους-ες δεν σκύβουν το κεφάλι και ταυτόχρονα σε όσους-ες θα μπορούσαν να είναι με την μεριά τον εξεγερμένων σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής. Από την αστυνομική επέλαση στους δημόσιους χώρους μέχρι την καταστολή των πορειών, από τον εξευγενισμό των πανεπιστημίων και την εγκαθίδρυση των μπάτσων στις σχολές, από την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και την άμεση επίθεση σε απεργούς που διεκδικούν τα αυτονόητα. Οι καταλήψεις ήταν και είναι πάντα από την μεριά όσων αντιστέκονται ως κινηματικές δομές και χώροι στέγασης αρνήσεων και αντιστάσεων, και γι’ αυτό δέχονται επίθεση. Από τη μία για να καταστραφεί η υλική τους υπόσταση, ως σημεία συνάντησης και κινηματικών δομών που απαντούν στο στεγαστικό ζήτημα και την ακρίβεια της καθημερινής ζωής και από την άλλη για την κάμψη του ηθικού των ατόμων που ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο και προσπαθούν να τον πραγματώσουν στο εδώ και στο τώρα.

Εμείς από την μεριά μας απαντάμε με τον ίδιο τρόπο που έχουμε απαντήσει 10,100,1000αδες φορές : οι καταλήψεις δεν είναι οι τοίχοι αλλά οι σχέσεις και οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει ο κόσμος του κινήματος μέσα σε αυτές. Έτσι, όπως απέδειξαν και τα συντροφιά στην Λάρισα, απαντάμε ότι: η Ντουγρού θα μείνει κατάληψη για πάντα και ενεργό κομμάτι του αγώνα ενάντια στην κυριαρχία και σε κάθε μορφή εξουσίας, ακόμη και αν προς το παρόν δεν έχει στέγη.

 

Αλληλεγγύη στα 8 διωκόμενα συντροφιά από την επιχείρηση εκκένωσης

Όλα είναι δικά μας γιατί όλα είναι κλεμμένα

Κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα

Συγκέντρωση Σάββατο 12/11/22 στις 19:00 – πλατεία λιονταριών

( στα πλαίσια της πανελλαδικής εβδομάδας δράσεων αλληλεγγύης )

Αναρχικοί-ες// Αντιεξουσιαστ(ρι)ες

Ηράκλειο Κρήτης, Νοέμβρης 2022