“Εμείς στο πείσμα τς`εποχής χρήμα δεν κυνηγούμε αξίες διαχρονικές γυρεύουμε να βρούμε.”
” Εμείς σαν πρωτοβουλία κατοίκων της Σπίνας του Σέμπρωνα και των Παλαιών Ρουμάτων, σε πείσμα όλων όσων θέλουν να δουν το Αποπηγάδι νεκρό και τις καταπράσινες πλαγιές του καμένες θα το προστατεύσουμε από εγκληματικές ενέργειες και θα αναδείξουμε τη φυσική του κληρονομιά. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων σας. Σήμερα είναι οι κάτοικοι της Σπίνας, των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα που χάνουν τη γη τους, χτές ήταν οι ιδιοκτήτες του πρώην όμορφου δάσους του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου που σήμερα είναι σωροί από χαλίκια και τρύπες στα Λατομεία Σελίνου. Αύριο μπορεί να είστε εσείς στο ορεινό ή παραθαλάσσιο χωριό σας που θα χάσετε τη γη σας.. Όταν η ξεχωριστή ομορφιά και χάρες μιας περιοχής μπουν στο μάτι του κάθε ασύδοτου κεφαλαιούχου καταπατητή, είτε για λατομεία, είτε για μεγαλοξενοδοχεία , είτε με το πρόσχημα των ΑΠΕ, θα κοιτάξουν να βγούν στην άκρη οι κάτοικοι και η φύση για να περάσουν τα μεγάλα κεφάλαια. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς σήμερα δυστυχώς και οι πολίτες δεν πρέπει να παραμένουν απαθείς σε τέτοιες φασιστικές πολιτικές ξεριζωμού κατοίκων και φύσης.”
Ενημέρωση σχετικά με τις πρόσφατες συλλήψεις κατοίκων στη Σπίνα Χανίων και την αντίστασή τους στην κατασκευή Αιολικού πάρκου στην περιοχή.Την Τετάρτη 10/02 το πρωί, στην περιοχή της Σπίνας Χανίων, αποκλείστηκε ο δρόμος από την πρωτοβουλία των κατοίκων των περιοχών Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων, Αποπηγαδίου και Σέμπρωνα Χανίων ενάντια στην κατασκευή του αιολικού πάρκου. Μηχανήματα της εταιρίας Αιολική Μουσούρων ΑΕ συνοδευόμενα από μπάτσους έφτασαν εκεί προκειμένου να «σπάσουν» το μπλόκο για να ξεκινήσουν τις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στην περιοχή. Οι κάτοικοι εμπόδισαν τα μηχανήματα της εταιρείας Αιολική Μουσούρων ΑΕ να προχωρήσουν σε διάνοιξη του δρόμου για να αρχίσουν οι εργασίες, με αποτέλεσμα οι μπάτσοι να συλλάβουν 14 κατοίκους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Α.Τ Κανδάνου και αφέθησαν τελικά ελεύθεροι το βράδυ της ίδιας μέρας αλλά εκκρεμούν εις βάρος τους πιθανές κατηγορίες που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.
Λίγα λόγια σχετικά με τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους:
Ο κατάλογος των οικολογικών εγκλημάτων στο όνομα του κέρδους είναι έτσι κι αλλιώς τεράστιος, έτσι με την προσθήκη της επικείμενης καταστροφής στο Αποπηγάδι, απλά συνεχίζεται μια διαδικασία πολλών ετών. Με δεδομένη την απληστία των αφεντικών και με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη, ένα από τα τελευταία παρθένα μέρη της Κρήτης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε εργοτάξιο παρασκευής ‘‘οικολογικής’’ αιολικής ενέργειας. Προφανώς, η εξαιρετική ομορφιά του τόπου αυτού, η ζωές των κατοίκων, οι πηγές, το δάσος, το βουνό δεν έχουν καμία αξία μπροστά στην όλο και μεγαλύτερη ανάγκη του αδηφάγου δυτικού πολιτισμού για ενέργεια. Μια ανάγκη που συνεχώς θα μεγαλώνει..
Τα γεγονότα έχουν λίγο-πολύ ως εξής: κάποιοι κάτοικοι ένα πρωί ανακαλύπτουν ότι έχει αρχίσει να ανοίγει δρόμος προς την κορυφή του βουνού, κοντά στο χωριό Σπίνα, στην περιοχή του Ομαλού στα Χανιά και στην συνέχεια μαθαίνουν ότι πρόκειται να φτιαχτεί εκεί αιολικό πάρκο. Με διάφορες περίεργες διαδικασίες πενταετούς διάρκειας (2001-2005), η περιοχή, 2600 στρεμμάτων, γύρω από την κορυφή, ιδιοκτησίας των κατοίκων, χαρακτηρίζεται δασική και παραχωρείται στην εταιρεία, ενώ χαρακτηριστικό στοιχείο σχετικά με την ενημέρωση που είχαν οι κάτοικοι, είναι ότι η νομικά επιβεβλημένη δημοσίευση της απόφασης του δασαρχείου έγινε σε εφημερίδα μηδενικής κυκλοφορίας και με λάθος όνομα της τοποθεσίας. Σκοπός είναι να κοπούν τα δέντρα, αφού σύμφωνα με παραθυράκι του νόμου, επιτρέπεται η αποψίλωση δασών για την δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η επίμαχη περιοχή, δασική έκταση με καστανιές, με μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό βάρος και τεράστια οικολογική αξία λόγω των πηγών και της βιοποικοιλότητας που υπάρχει εκεί, αποτελεί έκτοτε σημείο διαμάχης ανάμεσα στους κατοίκους και τον εργολάβο. Σε αυτή την διαμάχη προφανώς δεν λείπουν οι απειλές, οι τραμπουκισμοί, τα ‘‘λαδώματα’’ κάθε είδους σε κρατικούς λειτουργούς και παράγοντες και γενικά το σύνολο των αθέμιτων μέσων που χρησιμοποιούν συνήθως οι πολυεθνικές εταιρείες και τα τσιράκια τους.
Η αντίδραση των κατοίκων απέναντι στους μεγαλονταβατζήδες της φύσης ήταν άμεση. Οι μπουλντόζες καιγόνται λίγες μέρες μετά την ανακάλυψή τους και το έργο προσωρινά σταματάει. Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγο καστανοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι, που προφανώς θίγονται άμεσα από το έργο , κινητοποιούνται τόσο για την προστασία της φύσης όσο και του κοινωνικού ιστού της περιοχής ο οποίος διαταράσσεται ανεπανόρθωτα. Χαρακτηριστικό στοιχείο, της νέας κοινωνικής κατάστασης, είναι ότι η εταιρεία απαιτεί πλέον ενοίκιο από τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, για την χρήσης της γης και των πηγών ,μετατρέποντας τους σε σύγχρονους κολίγους. Ακολουθούν λαϊκές συνελεύσεις, δύο μαζικά μπλόκα και συνολικά ένας αξιοπρεπέστατος αγώνας ενάντια στο έργο , αλλά και σε διάφορους τοπικούς άρχοντες που δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν τα πάντα στο όνομα του κέρδους. Ταυτόχρονα αρνούνται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση αδιαφορώντας για τα γελοία προσχήματα σχετικά με την ‘‘πράσινη’’ ενέργεια, αφού έτσι κι’άλλιώς έχουν αρχίσει και ακούγονται ήδη διάφορα για περαιτέρω αξιοποίηση της κορυφής, για ‘‘οικολογικά γήπεδα του γκολφ’’ και ‘‘φιλικά’’ προς το περιβάλλον real estate..
Για μας ο καπιταλισμός είτε πράσινος, είτε πορτοκαλί δεν είναι άλλος, από αυτό το ίδιο σάπιο σύστημα που τόσο πολύ γνωρίσαμε και τόσο πολύ μισούμε. Η οικολογικές ευαισθησίες των αφεντικών σταματάνε μαζί με τα περιθώρια κέρδους τους και το να ελπίζει κανείς σε αυτές δεν έχει καμία διαφορά από το να πιστεύει στις καλές προθέσεις του δήμιου ενώ ακονίζει το τσεκούρι πάνω απ’ το κεφάλι του. Ο αγώνας ενάντια στο κράτος και τα αφεντικά , ο αγώνας ενάντια στους μεγαλονταβατζήδες της φύσης, είναι αγώνας για την γη και την ελευθερία και όπως λένε και οι ίδιοι οι κάτοικοι όταν η αυθαιρεσία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Αναρχικοί/ες – Αντιεξουσιαστές/ριες Ηράκλειο Κρήτης
( *Το παραπάνω κείμενο μοιράστηκε την Πέμπτη 11/2/2010 στο κέντρο του Ηρακλείου ,σε μικροφωνική-συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πρωτοβουλία των κατοίκων των περιοχών Σπίνας, Παλαιών Ρουμάτων, Αποπηγαδίου και Σέμπρωνα Χανίων ενάντια στην κατασκευή του αιολικού πάρκου.)