Antifa έντυπο για σχολεία και γειτονιές

Ακολουθεί το κείμενο από το έντυπο της αντιφασιστικής συνέλευσης της Κατάληψης Ευαγγελισμού που θα μοιράζεται σε σχολεία και γειτονιές:

Τον τελευταιο καιρό κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το παραμύθι του φασισμού τελειώνει σιγά σιγά. Πράγματι, μπορεί ο βασικός οργανωμένος εκφραστής του, η Χρυσή Αυγή, μέσα από τις συνεχείς μάχες του αντιφασιστικού κινήματος (και όχι από τις αίθουσες των δικαστηρίων), να έφαγε τα μούτρα της. Όμως φασισμός δεν είναι απλώς ένα κόμμα, είναι μία ιδεολογία που υπάρχει στην καθημερινότητα μας και εμφανίζεται με πολλές μορφές συμπεριφορών.

Από τον κομπλεξικό καθηγητή που θέλει να ασκεί εξουσία στους μαθητές του και μεταμορφώνει το σχολείο σε στρατόπεδο. Από τον αυταρχικό γονέα που κάνει κουμάντο στη ζωή του παιδιού και τον υποχρεώνει να ακολουθήσει τα πρότυπα που εκείνος γουστάρει. Από τον μαθητή που θεωρεί μαγκιά τον τραμπουκισμό στους πιο αδύναμους συμμαθητές του. Από το αφεντικό που φέρεται στον μετανάστη υπάλληλο σαν σκλάβο. Από τον βιαστή που επιτίθεται λεκτικά και σωματικά σε γυναίκες. Από όλα αυτά τα καθημερινά φαινόμενα επιβολής και βίας που ζούμε, συμπεραίνουμε ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγούν ανθρώπους επειδή η εθνικότητα, το χρώμα, η σεξουαλικότητα, το ντύσιμο ή κάθε άλλη ιδιότητα που μπορεί να κάνει κάποιον διαφορετικό δεν συμβαδίζουν με αυτά που έχουν στο κεφάλι τους, ο φασισμός θα συνεχίσει να υπάρχει.

Οι συμπεριφορές αυτές δεν μένουν μόνο στο προσωπικό επίπεδο αλλά συλλογιοποιούνται με αποτέλεσμα να ξεπετάγονται καθημερινά διάφορα φασιστικά μορφώματα. Ανάμεσα μας ζουν και κινούνται ψεκασμένοι wannabe αρχαίοι Έλληνες του Σώρρα, η συμμορία του Ιερόυ Λόχου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και διάφορες ομάδες/παρέες που βγαίνουν για κυνήγι, μη οργανωμένες αλλά επηρεασμένες από τα τάγματα της Χ.Α. Οι μαφιόζικες δράσεις και οι συγκεντρώσεις τους, παρόλο που έχουν εξεφτυλιστικά μικρή συμμετοχή, δείχουν ότι προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος και να σπείρουν το μίσος τους. Και δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπινης βλακείας, αλλά έχουν συγκεκριμένη πολιτική άποψη και οικονομικά συμφέροντα.

Η ιδεολογία του εθνικισμού, όσο και να προσπαθούν να την κρύβουν ή να την πλασάρουν μέσα από πατριωτικές γενικολογίες, είναι ξεκάθαρη: Φυλετική καθαρότητα. Είναι τόσο μαλάκες που πιστεύουν ότι ανήκουν σε κάποια “φυλή” με ανώτερο DNA, ενώ οτιδήποτε διαφορετικό από αυτούς θεωρείται κίνδυνος για την “καθαρότητα” τους και κυνηγούν να το εξαφανίσουν.

Για την κοινωνία που ονειρεύονται, “ελευθερία” είναι ό,τι πει ο αρχηγός. Όχι απλά δε το αρνούνται, αλλά το θεωρούν και τιμή να ακολουθούν πιστά εντολές, να βρίσκονται σε μία ομάδα με απόλυτη ιεραρχία και να ανυπομονούν πότε θα ανέβουν βαθμίδα για να βρουν την ευκαιρία να διατάζουν. Σε συνδυασμό με την κουλτούρα που ακολουθούν, δηλαδή ξυρισμένοι με παραλλαγές, φουσκωτοί και φυσικά πρότυποι σεξιστές, διότι “οι γυναίκες είναι μόνο για κουζίνα και αναπαραγωγή”, δε θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι προσπαθούν να μιμηθούν ένα στρατιωτικό μοντέλο με σκοπό να χτίσουν ένα φανατισμένο και εύκολα χειραγωγούμενο πλήθος, έτοιμο να επιτεθεί, μέχρι και να σκοτώσει όποιον θεωρεί ακατάλληλο.

Αφού λοιπόν μας έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, γιατί άραγε κυκλοφορούν ανενόχλητοι; Γιατί άραγε το κράτος, που στέλνει μπάτσους όπου βρει, εκεί κάνει την πάπια; Και στη τελική, που βρίσκουν τόσα φράγκα και στήνουν τις οργανώσεις τους;

Το κείμενο αυτό δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει μία αναλυτική έρευνα για τα οικονομικά/πολιτικά συμφέροντα και τους υποκινητές του εθνικισμού. Για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν πολλές καλοστημένες αναλύσεις, άρθρα, ντοκιμαντέρ κλπ από διάφορους ανθρώπους και ομάδες. Χωρίς όμως να χρειαστεί ψάξει πολύ κανείς, μπορεί να καταλάβει ένα πράγμα:

ΜΠΑΤΣΟΙ – ΜΜΕ – ΔΙΚΑΣΤΕΣ – ΜΑΦΙΟΖΟΙ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Με σχεδόν το 50% να ψηφίζουν Χ.Α., οι μπάτσοι συνεργάζονται με τις βρωμοδουλειές των φασιστών, από κυνήγι μεταναστών σε γειτονιές, μέχρι πέσιμο σε πορείες, στέκια και σε κόσμο που αγωνίζεται. Οι δικαστές στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια και τους αφήνουν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι απ’ τα τμήματα. Τα ΜΜΕ, στα οποία κλαίγονται ότι δεν έχουν βήμα λογου, τους ξεπλένουν κανονικά. Τους δίνουν πάτημα με δήθεν κατακριτέες ερωτήσεις με αποτέλεσμα να τους παρουσιάζουν ως πατριώτες που “εναντιώνονται στο σύστημα”, τους αθωώνουν προβάλλοντας τους ως ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ενώ θάβουν τις πραγματικές εγκληματικές επιθέσεις τους.

Όσον αφορά τους μαφίοζους και τους βιομήχανους επιχειρηματίες, οι εθνικιστικές οργανώσεις αλλά και τα φασιστοπαρεάκια αποτελούσαν πάντα ένα καλοπληρωμένο εκτελιστικό όργανο στις μπίζνες τους. Προστασίες σε μαγαζιά της νύχτας, συμβόλαια θανάτου, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και πορνείας, αλλά και μπραβιλίκια/τραμπουκισμοί σε εργοστάσια και λιμάνια ώστε οι εργάτες που δουλεύουν σαν σκλάβοι να μην τολμάνε να σηκώνουν κεφάλι.

Σήμερα οι φασίστες, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε κάποιο κόμμα, εξακολουθούν την προσπάθεια να ψαρεύουν κόσμο και με πλάγιους τρόπους να διαδίδουν την ιδεολογία τους, χωμένοι μέσα σε γυμναστήρια, γήπεδα και συνδέσμους, σχολεία και “αγανακτισμένους” πολίτες. Εμφανίζονται καθημερινά με διάφορα προσωπεία, πλασάροντας τον εαυτό τους ως τον μοναδικό σωτήρα στην κρίση του πολιτικού συστήματος.

Όμως όσο και να υποστηρίζουν ότι εναντιώνονται στο σύστημα αυτό, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Οι θέσεις τους και οι πρακτικές τους αποτελούν τη βάση της σαπίλας του ίδιου του καπιταλισμού. Η ιστορία έχει δείξει ότι εμείς είμαστε αυτοί που πάντα αγωνιζόνται ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση και εξουσία. Αυτοί που δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε κάθε καταπιεσμένο, ντόπιο ή μετανάστη και αυτοί που παλεύουν στο πλευρό της κοινωνίας για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας.

Διότι για εμάς, το πρόβλημα στην κοινωνία δεν είναι η εθνικότητα που έχουμε, η σεξουαλική μας προτίμηση, ο τρόπος που ντυνόμαστε, η μουσική που ακόμα ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηριστικό μας διαφοροποιεί. Για εμάς το πρόβλημα είναι η εξουσία του συστήματος. Οι μεγαλοβιομήχανοι και οι εταιρίες που έχουν εμάς τους εργαζόμενους για σκλάβους και χτίζουν περιουσίες πάνω στις πλάτες μας. Οι τραπεζίτες που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, οι πολιτικοί που περνάνε νόμους για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, οι δικαστές που κάνουν τα στραβά μάτια, τα ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν με ψέματα, οι μπάτσοι που καταστέλλουν όποιον τολμά να αντιδράσει και οι στρατοί που πράττουν γενοκτονίες στο όνομα του χρήματος. Το παχινδί τελικά είναι στημμένο. Για εμάς δεν υπάρχουν σύνορα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους και το μόνο στρατόπεδο που επιλέγουμε είναι οι τάξεις των φτωχών στις οποίες βρισκόμαστε.

Γι αυτό και δε θα ανεχτούμε κανένα εθνίκι και καμιά ρατσιστική μαλακία. Δεν αφήνουμε κανένα μόνο απέναντι τους. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα τα σχολεία μας, τους χώρους εργασίας μας, τις γειτονιές μας, τις πλατείες, τα στέκια μας, τον καθένα και την καθεμιά μας. Κι αυτό δε θα γίνει ούτε μέσα σε γυαλιστερά πάνελ, ούτε σε αυστηρές αίθουσες δικαστηρίων. Δεν περιμένουμε κανέναν κρατικό υπάλληλο και κανένα σωτήρα για να μας απαλλάξει από το παραμύθι του φασισμού. Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι είναι που το αφηγήθηκαν και μας το πέταξαν στη μάπα. Επιδιώκουμε με συλλογική αντιφασιστική οργάνωση να μην αφήσουμε κανένα φασιστάκι να αλωνίζει στο δρόμο. Απαντάμε με μαχητικό αντιφασισμό, όχι επειδή είμαστε βίαιοι και αιμοβόροι αλλά επειδή δεν ανεχόμαστε κανέναν να απειλεί τις ζωές και τις ελευθερίες μας.

Αντιφασίστες-τριες Ηρακλείου Κρήτης