Αποχαιρετιστήριο κείμενο για τον Χ. Πολίτη

Στου χρόνου τη λήθη δε λυγίσαμε, δε σωπάσαμε,

Παραμείναμε με τον άνεμο της πρώτης νιότης

Με τα φτερά του πετάξαμε στις πράξεις της φωτιάς

Στο τέλος του αγνώστου κλέψαμε τον ήχο του κύκλου

Και όλο χαρά τσακίσαμε τη φορά του βέλους

Σηκώσαμε ψηλά τη μαύρη σημαία

Έτσι φτάσαμε πολύ ψηλά ως τα’ άστρα

Δεν αφανιστήκαμε μέσα στις νύχτας την πυκνή βλάστηση.

«Μαύρη Σημαία», Χ. Π. Σοφίας

Οι γραμμές αυτές δεν αποτελούν παρά έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον αναρχικό- κομμουνιστή Χρήστο Πολίτη, που έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του 2018. Αεικίνητος ο σύντροφος αγωνιζόταν αδιάλειπτα τα τελευταία 20 χρόνια ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, ενάντια στους καταπιεστές των ζωών μας. Η δυναμική παρουσία του στα κινήματα, στους δρόμους και τ’ αμφιθέατρα, και το κενό που αφήνει η αιφνίδια απώλειά του, μας προτρέπουν να συνεχίσουμε κόντρα στη λήθη, να συνεχίσουμε με λύσσα για την Υπόθεση.

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεθοδευμένη κρατική δολοφονία του Χριστόφορου Μαρίνου το 1996, τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις το 1999, τα φοιτητικά το 2006, τους αγώνες των κρατουμένων και των μεταναστών, τα οδοφράγματα του Δεκεμβρίου του 2008, ο Χρήστος υπήρξε πάντα παρών ενώνοντας τη φωνή του με τους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους, με ‘κείνους που αντιστέκονται σε πείσμα των καιρών. Το κράτος και τα σκυλιά του προσπάθησαν να τον λυγίσουν όλα αυτά τα χρόνια, μα εκείνος παρέμενε ακλόνητος και στιβαρός μπρος στην κατασταλτική μανία.

Μέχρι πρόσφατα ο Χρήστος επισκεπτόταν συχνά το Ηράκλειο, αλλά και την Κρήτη γενικότερα, με αφορμή εκδηλώσεις και συνελεύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη δυναμική παρουσία του στο συναγερμό του 2008 για την ενδεχόμενη εκκένωση της κατάληψης Ευαγγελισμού, βάζοντας κι εκείνος με τη σειρά του ένα λιθαράκι αντίστασης ενάντια στα σχέδια του κράτους.

Εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε ν’ αντιστεκόμαστε, κουβαλώντας τα χαμογελαστά μάτια του Χρήστου στην καρδιά μας και υψώνοντας τις γροθιές και τις σημαίες μας ψηλά μέχρι αυτός ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα.

Καλή αντάμωση στους δρόμους της φωτιάς

Κατάληψη Ευαγγελισμού, σύντροφοι, συντρόφισσες