Αντιφασιστική πορεία | 1 Νοέμβρη-ώρα:18:00,πλ.Λιονταριών

Φασίστες στις τρύπες σας!

Στις 1 Νοέμβρη του 2013, δύο νεοναζί εκτελούνται στο Νέο Ηράκλειο ως απάντηση στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής τον ίδιο Σεπτέμβρη. Δέκα χρόνια μετά, την ερχόμενη Τετάρτη, οι φασίστες ετοιμάζουν πανευρωπαϊκή φιέστα στην μνήμη των 2 νεκρών.

Δέκα χρόνια μετά, κι όμως γεγονότα όπως οι δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και τα ρατσιστικά πογκρόμ της Χρυσής Αυγής δεν αποτελούν κάποιο μακρινό παρελθόν. Παρ’ όλες τις δικαστικές καταδίκες και τον διαρκή αντιφασιστικό αγώνα, οι φασίστες διεκδικούν ξανά χώρο τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το κόμμα των Σπαρτιατών, όσο και στο δρόμο, με λίγες “αυτόνομες” εθνικιστικές ομάδες να στοχοποιούν μετανάστ(ρι)ες και αντιφασίστ(ρι)ες και να βάφουν φασιστικά συνθήματα.

Το Ηράκλειο φυσικά δεν είναι αποκομμένο από την όλη εικόνα, με τον Μιχάλη Γαυγιωτάκη να εκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου με τους Σπαρτιάτες στις πρόσφατες εκλογές. Και ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Ηρακλείου οι φασίστες φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε πέρα από μίζερα στοχάδια και ανατυπωμένα εθνικιστικά αυτοκόλλητα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συχνές επιθέσεις και την στυγνή εκμετάλλευση εις βάρος των μεταναστών εργατών στην κρητική επαρχία, ως απτή εφαρμογή των ίδιων ακριβώς ρατσιστικών ρητορικών, ακόμα και χωρίς τα όποια πολιτικά σύμβολα.

Πριν λίγες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωπα με φασιστικά σύμβολα ζωγραφισμένα από μπάτσους μέσα στην κατάληψή μας, με τον χρυσαυγίτη ματατζή να ποζάρει περήφανος μπροστά απ’τη σφραγισμένη πόρτα της. Κράτος, μπάτσοι και φασίστες γνωρίζουμε πόσο καλά συνεργάζονται και δρουν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ωμή επίθεση της συμμορίας των ΟΠΚΕ μαζί με φασίστες, σε ομάδα αντιφασιστ(ρι)ών στο Ν. Ηράκλειο, στα πλαίσια δράσεων για την αποτροπή της φασιστικής φιέστας της 1 Νοέμβρη, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονης συντρόφισσας.

Να μην αφήσουμε ούτε τον ελάχιστο χώρο σε φασίστες, με ή χωρίς στολή, γραμμένους σε κόμμα ή ξέμπαρκους. Να μην συνηθίσουμε την βια και τον θάνατο. Φασίστες στις τρύπες σας!

Αντιφασιστική πορεία | 1 Νοέμβρη 2023 -ώρα:18:00,πλατεία Λιονταριών

Κατάληψη Ευαγγελισμού