Ανακοίνωση της Kατάληψης Ευαγγελισμού για την συγκέντρωση στις φυλακές Αλικαρνασσού κατά την αλλαγή του χρόνου

Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που ακόμη μια κρίση του καπιταλισμού μας δείχνει τα δόντια της, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Από το νέο κύμα υποτίμησης της δημόσιας εκπαίδευσης σε σχολεία και σχολές μέχρι τα εργασιακά κάτεργα και από την στρατιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου μέχρι τις φυλακές. Οι διακρατικοί ανταγωνισμοί εντείνονται αλλά και ο ίδιος ο πόλεμος αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς στην Παλαιστίνη και αλλού, καθώς τα μέτωπα του πολλαπλασιάζονται. Τα κράτη απαιτούν όλο και μεγαλύτερη εθνική ενότητα, για να οχυρωθούν απέναντι σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, επιστρατεύοντας τους ακροδεξιούς/φασιστικούς και παρακρατικούς τους μηχανισμούς. Κατά την προετοιμασία τους για πόλεμο, ως προς το εσωτερικό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διαχείριση κοινωνικών εκρήξεων και αποσταθεροποίησης. Η επιβολή του δόγματος νόμος και τάξη αποτελεί κεντρική ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ με την στρατιωτικού τύπου διαχείριση του κινήματος αλλά και πληθώρας κοινωνικών ζητημάτων, με συνεχή ανανέωση τόσο του εξοπλισμού όσο και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας αλλά και με τη διαρκή διάχυση του φόβου εντός του μητροπολιτικού ιστού.

Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται να προστεθεί η τρίτη κατά σειρά διάταξη τροποποίησης των νομικών πλαισίων τα τελευταία χρόνια, (Νέος Ποινικός Κώδικας 2021, Νέος Σωφρονιστικός κώδικας 2022). Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την νέα προσπάθεια του ελληνικού κράτους για εκμηδενισμό των δικαιωμάτων αλλά και για περαιτέρω εξαθλίωση των κρατουμένων με το Νέο Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα κατατεθεί μες τον Ιανουάριο του 2024 από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη. Μέτρα που αν εφαρμοστούν αναμένεται να πλημμυρίσουν τις φυλακές της χώρας, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της ταξικής διαστρωμάτωσης μέσα στα όρια των φυλακών και ταυτόχρονα ποινικοποιώντας τους αγώνες εντός και εκτός των τειχών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαξιώνει καθολικά το αίτημα του πρόσφατου αγώνα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές για αποσυμφόρηση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενώ μερικούς μήνες πριν εκδικητικά μετήχθησαν σε διάφορες απομακρυσμένες φυλακές τις χώρας αγωνιστές κρατούμενοι που συμμετείχαν σε αυτόν. Πρωτοφανής είναι η επίθεση που διεξάγεται σε κάθε μορφή αντίστασης σκοπεύοντας να στείλει στις φυλακές όλες και όλους που θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν το μονοπώλιο της βίας του κρατικού μηχανισμού. Ενισχύοντας το καθεστώς εξαίρεσης εις βάρος των πολιτικών κρατουμένων, ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη και εξαντλώντας τους υλικά και ηθικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της συντρόφισσας Πόλας Ρούπα μέλους του Επαναστατικού Αγώνα που ένα μήνα μετά την αποφυλάκιση της ασκήθηκε έφεση από τον αντιεισαγγελέα εφετών Ευβοίας σχετικά με την νομιμότητα της αποφυλάκισης της. Κίνηση πλήρως εκδικητική αλλά και βαθιά πολιτική λόγω της αξιοπρεπούς και αμετανόητης στάσης που εχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ στα ίδια πλαίσια αρνούνται για 4η φορά την αποφυλάκιση του συντρόφου Ν. Μαζιώτη (μέλους του Ε.Α). Ακόμη ένα παράδειγμα είναι αυτό των 11 Τούρκων Αγωνιστ(ρι)ών που με πρόφαση μια πλημμεληματικού χαρακτήρα δίωξη, επιδιώκουν να τους επαναφυλακίσουν. Η επίθεση σε όσους και όσες δεν μετανόησαν, πέραν της επιδίωξης να τους κάμψει ηθικά, στοχεύει στον παραδειγματισμό των όσων αντιστέκονται.

Αναγνωρίζουμε τον αγώνα ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα αλλά και του αγώνα για την καταστροφή των φυλακών, ως κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια στο φόβο και τον θάνατο που μας επιβάλουν το Κράτος και το Κεφάλαιο. Δεν ξεχνάμε τους πολιτικούς κρατούμενους που είναι κλεισμένοι στα κελιά της δημοκρατίας αλλά και όσες συνεχίζουν αγωνίζονται ακόμη και υπό το καθεστώς ομηρίας.
Για τους παραπάνω λόγους, την παραμονή της πρωτοχρονιάς -όπως κάθε χρόνο- 70 σύντροφοι και συντρόφισσες βρεθήκαμε έξω από τις φυλακές Αλικαρνασσού με συνθήματα, πανό και καπνογόνα.
Στα ίδια πλαίσια αναρτήσαμε και πανό στην πρόσοψη του κτηρίου σαν ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στην συντρόφισσα Πόλα Ρούπα.

Υγ. 36 φαναράκια πέταξαν πάνω από τις φυλακές εκείνο το βράδυ στην μνήμη του συντρόφου μας Διονύση.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΟΥΤΕ ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ

Κατάληψη Ευαγγελισμού
Ηράκλειο Κρήτης, Ιανουάριος 2024