ΌΤΑΝ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Η “ΑΝΟΜΙΑ” ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ

«Ήθελε λέει να είναι λεύτερος. Σκοτώστε τον!», Νίκος Καζαντζάκης

Δεν φτάνει που θα μας αρπάξουν ό,τι μας έχει απομείνει. Δεν φτάνει που όσοι δεν έχουμε τίποτα, κινδυνεύουμε να γίνουμε δούλοι. Δεν φτάνει η οικονομική, ηθική και  πνευματική εξαθλίωση μας (και ό, τι συνεπάγεται) ή η απειλή αυτής. Θα πρέπει και να καταστείλουν κι όσους αντιστέκονται. Και έπειτα θα πρέπει να μας κάψουν και τον εγκέφαλο με τη αίσχιστη προπαγάνδα τους τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Μόνο έτσι θα διατηρηθεί ο καπιταλισμός, ο φασισμός, το κράτος και το κεφάλαιο.

Τώρα ίσως αναρωτιέσαι γιατί θα μιλήσουμε, πού το πάμε. Σίγουρα έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για τη λίστα Λαγκάρντ και τα κόλπα που κάνουν για να θαφτεί η υπόθεση, με τις λιγότερες συνέπειες για τους περισσότερους (άντε και με καμιά μικρή καταδίκη του Παπακωνσταντίνου βαριά-βαριά). Γι’ αυτό ελπίζουμε  αυτό το μιντιακό σόου : «απονομής δικαιοσύνης – εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος» να μην σε έχει ήδη αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά σου προβλήματα.

Αν βλέπεις αρκετή τηλεόραση σίγουρα έχεις καθημερινή ενημέρωση για την περιβόητη ‘‘πάταξη της ανομίας‘‘. Που δεν είναι τίποτα άλλο από την καταστολή του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου με την εκκένωση και καταστολή των καταλήψεων. Δηλαδή οι εξαγγελίες περί: «αποκατάστασης της τάξης και της νομιμότητας – υλοποίησης προεκλογικών δηλώσεων». Μέχρι στιγμής λοιπόν, θαρρούν πως έχουν βγάλει από τη μέση τα εξής:

-Την κατάληψη Βίλλα Αμαλίας, με την αστυνομική επέμβαση και εκκένωση που δέχτηκε στις 22/12. Η Βίλλα Αμαλίας είναι ένας πολιτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος με πάνω από 20 χρόνια σταθερής παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας. Με την επανακατάληψη της Βίλλας Αμαλίας και την  εκ νέου εκκένωση της από τους μπάτσους, στις 9/1/2013, έχουν συνολικά συλληφθεί 93 άνθρωποι.

-Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι XANADU στη Ξάνθη, που δέχτηκε στις 22/12 εμπρηστική επίθεση.

-Τον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής έκφρασης 98Fm» και το Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι ΑΣΟΕΕ, που δέχτηκε αστυνομική εισβολή στις 28/12. Ο εξοπλισμός του 98Fm κατασχέθηκε από την αστυνομία και συνελήφθησαν 18 μετανάστες μικροπωλητές. Πρόφαση η «πάταξη» του παραεμπορίου. Απώτερος στόχος η πάταξη των εστιών και μέσων αντίστασης. Στα media ακόμα μιλούν για τις ανύπαρκτες αποθήκες παραεμπορίου…

-Την Κατάληψη Πατησίων και Σκαραμαγκά, που εκκενώθηκε στις 9/1 στις 3 το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την επανακατάληψη της Βίλλας Αμαλίας και την κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Στα γεγονότα της 9/1 συνολικά προσήχθησαν και συνελήφθησαν περίπου 150 σύντροφοι και συντρόφισσες.

Να μην ξεχάσουμε τις επιθέσεις που έχουν προηγηθεί στην Κατάληψη Πίκπα στο Ηράκλειο, στη Κατάληψη Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, την κατειλημμένη αγορά Κυψέλης, την Κατάληψη Αφροδίτης 8 στη Βέροια και την Κατάληψη Δράκα στη Κέρκυρα. Σύμφωνα με εξαγγελίες τις ΕΛ.ΑΣ έχουν στοχοποιηθεί 40 καταλήψεις πανελλαδικά. Από τη λίστα δεν λείπει φυσικά και η δικιά μας.

 Συχνά τα στέκια και οι καταλήψεις καταστέλλονται με πρόφαση την αξιοποίησή τους. Είδαμε πόσο ωραία αξιοποιήθηκε το Πίκπα στο Ηράκλειο, η Δέλτα στη Θεσσαλονίκη και τόσες άλλες.. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στο καθεστώς ερήμωσης και εγκατάλειψης ή εξυπηρέτησαν ιδιωτικά οφέλη.. Εν πάση περιπτώσει, τώρα πια δεν χρειάζεται καμία πρόφαση για να μας καταστείλουν.

Καλούμαστε για άλλη μια φορά να περιγράψουμε τι ακριβώς είναι οι καταλήψεις. Θα προτιμούσαμε όμως, οποιοσδήποτε  επιθυμεί να σχηματίσει γνώμη για τους χώρους και τις πολιτικές μας θέσεις, διαδικασίες, δράσεις και προσπάθειες, να επιδιώκει την επαφή με εμάς, ή να αξιοποιεί τις πληροφορίες που φροντίζουμε να παρέχουμε, χωρίς τη διαμεσολάβηση των καθεστωτικών μέσων.

Οι καταλήψεις είναι κτήρια που υπήρξαν εγκαταλελειμμένα (ή χώροι που θα ‘πρεπε να ‘ναι δημόσιοι). Τέτοιοι χώροι υπάρχουν παντού, σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις χώρες, σε όλο σχεδόν το πλανήτη. Αποφασίσαμε να καταλάβουμε κάποιους από αυτούς τους χώρους για να τους αξιοποιήσουμε και να στεγάσουμε τις επιθυμίες μας. Και η επιθυμία μας είναι να προτείνουμε και να επιδιώξουμε σε αυτή τη κοινωνία που ζούμε, την αντίσταση στο υπάρχον σύστημα, που λέγεται καπιταλισμός, και που σε αυτό έχουμε γαλουχηθεί. Στόχος μας είναι μια ελεύθερη, δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία, όπου θα ζούμε με αξιοπρέπεια, ισότητα, αυτάρκεια, αυτονομία και αλληλοβοήθεια.

  Ανήκουμε στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο. Στις καταλήψεις και τα στέκια οργανωνόμαστε και στεγάζουμε τις πολιτικές μας δραστηριότητες. Εκεί κάνουμε τις συνελεύσεις μας για να αποφασίζουμε συλλογικά και σύμφωνα με τις αξίες μας το τι επιδιώκουμε και το πώς θέλουμε να δρούμε στη κοινωνία αυτή. Όσο για τις αξίες και τα προτάγματά μας, είναι ένα σωρό πράγματα, που δυστυχώς (επειδή έχουμε ανατραφεί στον καπιταλισμό)  ίσως τα θεωρείς ουτοπικά και ίσως να τα έχεις ξανακούσει:  Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, κι αυτή είναι η βία που ζούμε καθημερινά, σε όλες της τις μορφές (εκμετάλλευση, καταπίεση, αδικία, περιφρόνηση ανθρώπου από άνθρωπο). Και σε ένα βαθμό όλοι μας την αναπαράγουμε καθημερινά γιατί έτσι έχουμε μάθει να ζούμε. Εμείς ζούμε με τις αντιφάσεις μας. Η εναντίωσή μας στην εξουσία, σημαίνει την εναντίωσή μας στον ρατσισμό, το σεξισμό, την ιεραρχία, τον ατομικισμό, την κοινωνική αδικία και φυσικά σε ένα σύστημα όπως ο καπιταλισμός. Γι’ αυτό συμμετέχουμε ενεργά στις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τους κοινωνικούς αγώνες. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε στον εκφασισμό της κοινωνίας.

 Δεν περιοριζόμαστε στη στείρα εναντίωση αλλά προσπαθούμε να δημιουργούμε δομές που αποτελούν αποτελεσματικές προτάσεις και τρόπους ζωής ενάντια στην ασφυκτική και δύσκολη πλέον καθημερινότητα. Η κάθε κατάληψη λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από την άλλη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιλογές των καταληψιών. Στους χώρους μας κάνουμε τις κοινωνικές-πολιτικές εκδηλώσεις, τα δημιουργικά εργαστήρια  και τα μαθήματα για να αποκτήσουμε και να μοιραστούμε γνώσεις, τέχνες ή τεχνικές, τα παιδικά εργαστήρια, τις συλλογικές κουζίνες, τα καφενεία, τις συναυλίες, τα πάρτι, έξω από κάθε εμπορευματική και κερδοσκοπική λογική. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να έχουμε τα μέσα, όπως τα ίδια τα κτήρια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς (στέκι ΑΣΣΟΕ, 98FM), τον ιστότοπο αντιπληροφόρησης (indymedia) το τυπογραφείο (Villa Amalias, τυπογραφική κολεκτίβα Rotta), τις βιβλιοθήκες, τα θέατρα, τα χαριστικά παζάρια, τα χωράφια για να παράγουμε συλλογικά (αγροκολλεκτίβες), τις κουζίνες, τα ξυλουργεία/μηχανουργία, τα μουσικά στούντιο, τα γυμναστήρια,  και γενικότερα τις υλικοτεχνικές υποδομές.

Αυτοί είναι οι στόχοι της καταστολής. Όλα αυτά είναι που φοβούνται. Δεν φοβούνται τις σφεντόνες, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες και τα (άδεια) μπουκάλια. Φοβούνται την ίδια τη συλλογικοποίηση των αναγκών μας, που δημιουργεί τις ρωγμές στον καπιταλισμό και τις κοινωνικές σχέσεις και συνθήκες, που κάνουν τις ουτοπικές μας επιθυμίες να φαίνονται λιγότερο μακρινές.

Οι καταλήψεις, τα στέκια, τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα είναι κοινωνικά-πολιτικά κέντρα και εστίες αντίστασης. Η επίθεση στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλο τον κόσμο που αντιστέκεται. Είναι ζήτημα πολιτικό και κοινωνικό. Σήμερα είναι οι καταλήψεις, αύριο κάθε φωνή αντίστασης, ο τελευταίος που θα νιώσει την ανάγκη να ουρλιάξει και να πει “φτάνει πια !‘‘, αύριο μπορεί να είσαι και εσύ ο ίδιος που θα τύχει να διαβάσεις αυτό το κείμενο…

Καθαρίζουν τις «εστίες ανομίας». Η μοναδική εστία ανομίας είναι το ίδιο το κράτος, το κεφάλαιο και ο πολιτισμός που παράγουν. Δυστυχώς δεν είναι αυτοκαθαριζόμενα. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε ένα χεράκι… Nα μην αφήσει ο ένας τον άλλο μόνο, να φοβηθούμε, αλλά να μη δειλιάσουμε, να σφίξουμε όλοι μαζί τις γροθιές μας και με συντροφικότητα και αλληλεγγύη …

…ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Συνέλευση Κατάληψης Ευαγγελισμού

-Γενάρης 2013